Pakistaanse rechtbank spreekt man vrij die dochter doodde in 'eerwraak'

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hajira
Leeftijd: 19
Doodgeschoten: 23 mei 2023
Woonplaats: Karachi, Pakistan
Kinderen: Geen
Dader: Vader Ameer Jan
In mei 2023 sprak een rechtbank in Karachi Ameer Jan vrij van de moord op zijn 19-jarige dochter Hajira, in wat hij beweerde een "eerwraakmoord" te zijn.

Hajira werd op 23 januari van dit jaar doodgeschoten voor het gerechtsgebouw, waar zij een afspraak had om een verklaring af te leggen. Bij de aanval raakten ook hoofdagent Imran Zaman, die Hajira begeleidde, en een voorbijganger, Wajid Saleem, gewond.

In een compromis tussen de familieleden van Hajira, de hoofdagent en de voorbijganger kondigden zij aan Ameer Jan te zullen vergeven "in naam van Allah" en maakten zij geen bezwaar tegen zijn vrijspraak.

De rechtbank aanvaardde het schikkingsverzoek en sprak Ameer Jan vrij van de moord op zijn dochter. Er was ook een tweede schikkingsverzoek betreffende het illegale bezit van een vuurwapen, dat eveneens door de rechtbank werd aanvaard.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .