Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Saadiya en Raid
Geboren: 1994, 1998
Moord: 3 oktober 2021
Woonplaats: Delmenhorst (Nedersaksen)
Herkomst: Irak / Koerden / Yazidi's
Kinderen: 1 zoon, 1 dochter (10 en 11 jaar)
Dader: haar echtgenoot Barzan H. (34 jaar ten tijde van het misdrijf)
Op 3 oktober 2021 stak Barzan, een Iraakse kebabverkoper, zijn vrouw Saadiya dood in hun flat. Er wordt gezegd dat alleen de dochter de vader ervan weerhield zijn daad te voltooien.

Kort daarvoor had Barzan in een sportbar al een 23-jarige ober neergestoken. De laatste stierf onmiddellijk, de vrouw stierf 2 dagen later in het ziekenhuis.

Het mannelijke slachtoffer zou een verhouding met de vrouw hebben gehad en bovendien uit een andere "kaste" afkomstig zijn (wat in het jezidisme niet zou zijn toegestaan, zijn paspoort is Irakees, zijn echte naam nog niet bekend).

Na de twee wandaden gaan de families elkaar te lijf. In de pers staat de volgende bloemlezing: Na het misdrijf waren er "tumultueuze scènes waarbij emotionele groepen mensen betrokken waren". De dader is 's nachts gearresteerd in Bremen-Gröpelingen. De Kreiszeitung citeert familieleden die zeiden: "Dit was een eerwraakmoord".

Barzan had een 43-jarige helper, Sadam K., die hem naar de plaatsen delict reed en hem later hielp ontsnappen. De laatste is ook Irakees en is ook gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .