Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yunus (en zijn vader)
Geboren: ca. 2000 (en ca.1966)
Poging tot moord: 21 februari 2021
Woonplaats: Kempten / Allgäu
Herkomst: Dader: Kosovo
Kinderen: waarschijnlijk geen
Daders: 3 mannen uit de familie van zijn vriendin
De zaak begint met een 20-jarige vrouw uit Kosovo die blijkbaar een vriend heeft die niet uit Kosovo komt, misschien een Turk. De vader van de jonge vrouw dreigt haar te dwingen tot een huwelijk in Kosovo. Uit angst hiervoor verblijft de jonge vrouw bij de familie van haar vriend.

Dit alles is reden genoeg voor de vader (55 jaar), haar broer en haar zwager om bloedwraak te zweren. Zij ontmoeten de vriend van de jonge vrouw en zijn vader en gaan achter hen aan met een mes en wapenstokken. De slachtoffers weten zich, zwaar gewond, in veiligheid te brengen. De daders vluchten, de hoofddader wordt later in zijn flat gearresteerd, een andere dader op dezelfde dag. De 3e dader geeft zichzelf de volgende dag aan.

De vader van de jonge vrouw verklaart dat hij de familie-eer had willen herstellen.

In oktober 2021 begint het proces tegen de 3 Kosovaren bij de arrondissementsrechtbank in Kempten. De aanklacht is poging tot moord, en in het geval van de derde dader, poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en dwang.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .