Vrouw gedood op de openbare weg in Burgdorf

caret-down caret-up caret-left caret-right
Esra
geboren: 1987
doodgestoken: 3 mei 2022
Woonplaats: Celle / Burgdorf (bij Hannover)
Herkomst: Turkije / Koerden / Yazidi's
Kinderen: 2 tweelingzonen (16 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar man Hüseyin C. (37 jaar)
Esra krijgt op 19-jarige leeftijd een tweeling. Later scheidt ze van haar man Hüseyin. Beiden wonen in het district Celle.

Op 3 mei 2022 steekt de vuilnisman zijn gescheiden vrouw dood op een parkeerplaats in Burgdorf "met een groot aantal messteken". Ze sterft ter plekke. Hij vlucht, maar geeft zichzelf aan bij de politie. Het mes is gevonden achter een tuinhek.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .