Vrouw vermoord in Aurich: vriend gearresteerd

caret-down caret-up caret-left caret-right
Roda
geboren: 2002
vermoord: 19 september 2022
Woonplaats: Aurich (Oost-Friesland)
Oorsprong: Koerden
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar vriend (27 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
In de ochtend van 19 september 2022 wordt in Aurich-Popens in Oost-Friesland een dode Koerdische vrouw gevonden. Het is onduidelijk of ze uit Turkije, Syrië of Irak komt. Haar vriend is ter plaatse gearresteerd. Er wordt gezegd dat hij vluchtgevaarlijk is. Dit kan worden gelezen als "gevaar om naar het buitenland te vluchten, onder te duiken en zo aan vervolging te ontkomen". Het gerucht gaat dat er al voor de misdaad een dreigende situatie was. De buurt wordt beschreven als een probleemgebied.

Familieleden hinderen het politiewerk, wat kan worden gelezen als een aanwijzing dat er een Koerdische clan bij betrokken is. De namen zijn nog niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .