"We zijn hier niet in Irak", zegt aanklager in de Duitse rechtszaal
Geboren: 2006
Rechtszaak: januari 2023
Woonplaats: Augsburg
Herkomst: Yazidi / Irak
Kinderen: geen
Daders: haar vader Feras B. (44 jaar ten tijde van het misdrijf) en haar broer Shamil (23 jaar)
Nee, dit is geen eerwraak. Maar het verhaal illustreert goed de problematiek van eerwraak en de parallelle samenleving en is de moeite van het vertellen waard.
Een 16-jarig Yazidi-meisje is verliefd geworden op een Turkse moslim. Haar familie besluit haar te vermoorden. De vader is 44, de zoon 23. Ze willen het op een zelfmoord laten lijken. De dochter wordt gedwongen een afscheidsbrief te schrijven.
Het meisje zoekt bescherming bij het bureau voor jeugdzorg en wordt onder toezicht geplaatst. Het geweld tegen haar begon toen ze 12 jaar oud was, d.w.z. toen ze in de puberteit kwam.
In mei 2022 wordt de vader gevraagd voor een gesprek bij Bureau Jeugdzorg. Daar zegt hij: "Ik zal haar hoofd afhakken. En als ik het niet kan, zijn er 500 andere Yazidi's die het voor mij zullen doen." Opmerking: Het hoofd afhakken is meer "Sharia" dan Yazidi. De familie komt uit Irak, de vader is al ongeveer 15 jaar in Duitsland, heeft 10 kinderen (7 jongens, 3 meisjes), de medeverdachte zoon heeft een Duits paspoort. De vader had een affaire met een Duitse vrouw.
In januari 2023 begint het proces voor bedreigingen en talrijke lichamelijke en geestelijke mishandelingen bij de districtsrechtbank van Augsburg. In maart worden vader en zoon elk veroordeeld tot 3 jaar en 8 maanden gevangenisstraf voor het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel, bedreigingen en andere overtredingen. Beide partijen gaan in hoger beroep.
Laten we een lijstje maken: Het doden van de eigen dochter, familiegeweld, het afhakken van hoofden, planning in de familie, geen respect voor de rechten van het meisje of de vrouw, het negeren van de Duitse wet en het vaste idee dat ze door het doden van de dochter iets goeds deden, namelijk het herstellen van de familie-eer - dit zijn typische aspecten van een eerwraakmoord.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord