YouTube-ster Tiba al-Ali (22) werd door haar vader gewurgd bij een 'eerwraak' in Irak

caret-down caret-up caret-left caret-right
Tiba al-Ali
geboren: 2000
gewurgd: 31 januari 2023
Woonplaats: slachtoffer: Turkije dader: Irak
Herkomst: Irak
Kinderen: geen
Dader: haar vader
In 2017 reisde Tiba al-Ali met haar familie naar Turkije. Ze weigerde vervolgens met haar familie terug te keren naar Irak en besloot zich in Turkije te vestigen. Vooral haar vader was ongelukkig met haar beslissing om alleen in Turkije te gaan wonen.

Tiba deed het goed in Turkije en had veel volgers op Youtube waar ze video's plaatste over haar dagelijks leven en waarin haar Syrische verloofde vaak figureerde.

In januari 2022 keert Tiba terug naar Irak om het nationale voetbalteam aan te moedigen. Lokale media melden dat ze een afspraak had om haar moeder te ontmoeten in het huis van een vriend in Bagdad en werd verrast toen de hele familie kwam opdagen. Ze werd gedrogeerd en teruggebracht naar het ouderlijke huis in de Iraakse provincie Al-Qadisiyah.

Toen ze bijkwam, was ze woedend en maakte ze ruzie met haar vader. De plaatselijke politie probeerde tevergeefs te bemiddelen tussen Tiba en haar familieleden om het familieruzie definitief op te lossen.

Terwijl Tiba sliep, kwam haar vader de kamer binnen en wurgde haar. Hij meldde zich vervolgens bij de politie en zei dat hij zijn dochter had vermoord om "de schande weg te wassen".

Volgens artikel 409 van het Iraakse wetboek van strafrecht kunnen rechters lichtere straffen opleggen aan mensen die doden om "eervolle redenen" of uit provocatie. Als een vader zijn dochter doodt vanwege "eer" kan hij zelfs een gevangenisstraf ontlopen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .