Ziynat Mazidi (20) door haar vader doodgeslagen in Deh Now in Iran omdat ze wilde scheiden

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ziynat Mazidi
Geboren: 2002
doodgeslagen: 24 maart 2022
Woonplaats: Deh Now, Fars province
Herkomst: Fars
Kinderen: -
Dader: haar vader
Op donderdag 24 maart werd in het dorp Deh Now in de Iraanse provincie Fars de 20-jarige Ziynat Mazidi door haar vader met een ijzeren staaf doodgeslagen.

Naar verluidt heeft haar vader haar gedood omdat zij besloten had te scheiden.

In Iran wordt vaak 3 tot 5 jaar gevangenisstraf opgelegd aan vaders die hun dochters doden wegens eer vanwege een aantal gedateerde wetsartikelen. In 2021 werden vergelijkbare op sharia gebaseerde wetsartikelen in Syrië en Soedan geschrapt ten einde hun eigen wetgeving meer in lijn te brengen met die van de internationale gemeenschap.

We zouden blij zijn met aanwijzingen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .