Verpleegster Fuzieh Amini (37) vermoedelijk door haar man doodgeslagen in Iraans-Koerdistan

Fuzieh Amini
geboren: 1985
waarschijnlijk doodgeslagen: 9 maart 2022
Woonplaats: Saqez (Kordestan, Iran)
Herkomst: Koerdisch
Kinderen: 2 (14 en 4 jaar)
Dader: echtgenoot Mohammad Farjouzadeh
Fuzieh Amini en Mohammad Farjouzadeh werken beide in het Shafa-ziekenhuis en hebben twee kinderen van 14 en 4 jaar. Volgens een rapport ontvangen door de mensenrechtenorganisatie Hengao, belde Farjouzadeh het alarmnummer en meldde dat zijn 37-jarige vrouw, zelfmoord had gepleegd.

Hij verklaarde dat ze zich had opgehangen. "Voordat ik het huis verliet, zei mijn vrouw dat ze vandaag zelfmoord zou plegen", vertelde hij aan familieleden.

Haar lichaam werd door hulpverleners onder verdachte omstandigheden aangetroffen in het huis, zo waren er volgens een verpleegster duidelijke sporen van toegebracht lichamelijk geweld zichtbaar in haar gezicht en was haar haar deels afgeknipt.

Een familielid van Amini meldde aan Hengao dat het lichaam is overgebracht naar een forensisch arts voor een autopsie en dat ze wachten op de resultaten.

Een andere collega van Amini in het Khomeini-ziekenhuis vertelde dat het goed mogelijk is dat ze is vermoord en voegde daaraan toe: "De kans dat de testresultaten worden gemanipuleerd is groot."

Bronnen in Saqqez meldden dat Amini de avond voor de moord haar twee kinderen naar het huis van haar vader had gebracht.

De politie heeft Mohammad Farjouzadeh niet gearresteerd. We zouden blij zijn met aanwijzingen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .