18-jarige Donya Rezai vermoord door familieleden bij "eerwraak" in Iran

Donya Rezai
geboren: 2003
vermoord: 17 april 2023
Woonplaats: Darrafesh, Khanum Abad, Kermanshah
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Daders: haar vader en broer
Excuus: "eer"
Op 17 april 2023 werd de 18-jarige Donya Rezai door haar familieleden vermoord in het dorp Darrafesh, Khanum Abad in de provincie Kermanshah, Iran. Volgens Iran International was zij het slachtoffer van een "eerwraak".

Buren wijzen haar vader en broer aan als daders.

Eerwraak, een praktijk waarbij personen door familieleden worden vermoord wegens vermeende schendingen van de eer, is illegaal in Iran. Artikel 301 van het wetboek van strafrecht staat echter strafvermindering toe voor vaders die onder bepaalde omstandigheden hun dochters vermoorden. In 2013 kreeg een vader in Teheran slechts zes maanden gevangenisstraf voor het doden van zijn dochter na een ruzie over haar huwelijk.

Dit tragische incident toont aan dat vrouwenmoord een aanhoudend probleem is in Iran en dat vrouwen betere wettelijke bescherming nodig hebben.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .