Aanval met handgranaat in Berlijn-Reinickendorf

Malina, haar vriend, een vriendin
Geboren: 1981, 1962, 1975
Moordpoging: 24 maart 2023
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Servië, Bosnië; Dader: Servië
Kinderen: onduidelijk
Dader: ex-vriend van Malina (61 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Op 24 maart 2023 verlaten Malina, haar vriend en een andere kennis een flatgebouw in Berlijn-Reinickendorf. Malina's Servische ex-vriend wacht hen op en laat een handgranaat ontploffen afkomstig uit legervoorraden uit de Bosnische oorlog. Vervolgens gaat hij met een mes achter zijn ex-vriendin en haar nieuwe partner aan. De nieuwe vriend is Bosnisch, wat vermoedelijk het gevoel van eerwraak vergroot.

De dader vlucht naar een volkstuin waar de politie hem arresteert. De slachtoffers worden naar het ziekenhuis gebracht. Het leven van het mannelijke slachtoffer is 2 dagen later nog steeds in gevaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .