29-jarige gearresteerd na aanval op vrouw in Hamburg

Sayra
geboren: 2002
neergestoken: 23 juni 2022
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: een Afghaan (29 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Sayra wil op 23 juni 2022 's morgens vroeg in Hamburg-Billstedt op de bus stappen. De dader ramt een mes in haar hoofd. Sarya wordt met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht en overleeft het. Na een grootscheepse klopjacht wordt een Afghaan gearresteerd. Het woord "relatie misdaad" duikt op in de verslagen. De namen van de betrokkenen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .