Eerwraak in Iran: Anita Khordmand (26) vermoord door haar man omdat ze wilde scheiden

caret-down caret-up caret-left caret-right
Anita Khordmand
Geboren: 1995
Vermoord: 2 augustus 2022
Woonplaats: Gonabad-e Kavusin, Golestān, Iran
Herkomst: Iran
Kinderen: zoon (5 jaar)
Daders: haar man met 3 helpers
Getuigen verklaren tegenover de activistische Iraanse nieuwsorganisatie HRA-News dat Anita Khordmand op dinsdag 2 augustus 2022 door haar echtgenoot is vermoord in de buurt van Azadshahr, in de provincie Golestān, Iran. Hij werd daarbij naar verluidt geholpen door 3 andere personen.

De moeder van een 5-jarig zoontje zou ongeveer een maand geleden naar het huis van haar vader zijn vertrokken met de bedoeling van haar man te scheiden. Een lokale getuige verklaart: "Ze was van plan om op de avond van de moord met haar familieleden naar een bruiloft te gaan." Die avond zei Anita dat ze haar kind bij haar man zou achterlaten en naar de ceremonie zou komen.

De verdachten zijn door de politie gearresteerd.

De moord wordt beschouwd als een eermoord en de straf daarvoor is in Iran zeer laag omdat hun wet gebaseerd is op de sharia en niet in overeenstemming is met de internationale wet- en regelgeving.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .