Dode vrouw in parkeergarage Stuttgart: vermoedelijke dader vlucht naar Turkije

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rumeysa G.
geboren: 1990
doodgeschoten: 11 juli 2022
Woonplaats: Stuttgart
Land van oorsprong: Turkije
Kinderen: 2 dochters (2 en 8 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: haar echtgenoot Ismail G. (36 jaar)
De pers schrijft later dat het huwelijk een nachtmerrie was. Daarom scheidt Rumeysa van haar man en wil zij met de kinderen van Stuttgart naar Holland verhuizen, vermoedelijk naar haar familie. Tijdens het laatste gesprek, schiet Ismail haar neer.

Hij belt een vriend en meldt de misdaad. Het lichaam is gevonden op een parkeerplaats in Stuttgart-Bad Cannstatt. Er hangt een gebedsketting in de auto. Tijdens het misdrijf waren de twee dochters bij de ouders van de dader.

De dader vlucht met een taxi naar Bosnië voor 1800 euro, van daaruit door naar Turkije. Hij wordt gezocht op basis van een internationaal arrestatiebevel.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .