Eerwraak verhaal

Rosa
geboren: 1992
gewurgd: 30 / 31 januari 2010
Woonplaats: Reutlingen / Weinstadt
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Gökhan (ten tijde van het misdrijf 20 jaar)
In het voorjaar van 2008 komen Rosa, een verkoopster, en Gökhan, een werkloze man, bij elkaar. Wegens zijn geweld scheidt zij na een jaar en krijgt een nieuwe vriend. Gökhan wil dit niet accepteren. In januari of februari 2009 breekt hij in in de flat van de ouders van zijn ex-vriendin in Weinstadt-Großheppach. Hij heeft een geladen pistool bij zich. Hiervoor is hij na 5 maanden voorarrest veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar, een werkstraf en een anti-geweldstraining. Omdat hij niet aan de voorwaarden voldoet, moet hij later alsnog naar de gevangenis.

Voor die tijd wil hij zijn ex-vriendin weer ontmoeten en huurt een hotelkamer in het Reutlinger Hof. Waarom Rosa instemt met deze ontmoeting, hoewel ze weet van zijn gewelddadigheden, is onduidelijk. Ze maakt hem waarschijnlijk duidelijk dat haar beslissing definitief is. Later onderzoekt de politie of Gökhan misschien gedreigd heeft haar ouders iets aan te doen.

In de hotelkamer in Reutlingen wurgt Gökhan zijn ex-vriendin met een kabel die hij bij zich heeft. Dan geeft hij zichzelf aan bij de politie. De agenten vinden het lichaam en het moordwapen in de hotelkamer.

In februari 2011 wordt Gökhan door de rechtbank van Tübingen veroordeeld tot een jeugdstraf van maximaal 10 jaar gevangenisstraf. Het hof acht hem "met het oog op relaties met vrouwen nog steeds gevaarlijk".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .