Eerwraak verhaal

Durkadin Tasdelen
geboren: 1977
bijna doodgestoken: 22 oktober 2008
Woonplaats: Willich / Nederrijn
Herkomst: Turkije
Kinderen: twee dochters, op het moment van het misdrijf 4 en 9 jaar oud.
Dader: haar gescheiden echtgenoot Zekai Tasdelen, ten tijde van het misdrijf 36 jaar
De echtgenoten Durkadin en Zekai Tasdelen leven gescheiden. Vanwege een bedreigende situatie, mag hij zijn vrouw niet meer benaderen. Omdat hij geen alimentatie betaalt, is er beslag gelegd op zijn rekening.

Maar Zekai houdt zich niet aan het gerechtelijk bevel en wacht zijn vrouw op bij een parkeerplaats. Hij dringt er bij haar op aan het derdenbeslag op de rekening in te trekken en dreigt: "Voordat ik je geld betaal, vermoord ik je nog liever." Daarna steekt hij haar neer voor de ogen van zijn vierjarige dochter.

Met een reddingshelikopter wordt Durkadin naar een speciaal ziekenhuis gebracht. Ze is in levensgevaar voor enkele dagen. De twee dochters worden eerst bij buren ondergebracht en daarna door het Bureau Jeugdzorg in een tehuis geplaatst.

In een grootscheepse klopjacht wordt de echtgenoot gepakt en op 16 november 2009 door de arrondissementsrechtbank in Krefeld veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord. Durkadin werd toegelaten als mede-eiser.

Wij danken haar advocaat Miriam Möller voor correcties.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in rp-online.de, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .