Eerwraak verhaal
geboren: 1961
doodgestoken: 7 november 2008
Woonplaats: Waldbröl (NRW)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Guinee/West-Afrika
Kinderen: 2 (op het moment van het misdrijf 2 en 5 jaar)
Dader: haar echtgenoot Mouctar B. (ten tijde van het misdrijf 23 jaar)
Omstreeks 2002 komt Mouctar vanuit het West-Afrikaanse Guinea naar Duitsland en vraagt er asiel aan. Hij ontmoet ook de 23 jaar oudere getrouwde Petra, die al een dochter heeft.
Petra en Mouctar hebben in 2003 samen een kind gekregen. De Afrikaan is 19 jaar oud en is gedeporteerd. Vermoedelijk is Petra nog niet met hem getrouwd omdat zij nog niet gescheiden is.
De volgende deal wordt gesloten: Petra mag naar Guinee reizen, trouwen met haar latere moordenaar. Vervolgens krijgt hij toestemming om Duitsland opnieuw binnen te komen indien hij de uitzettingskosten bij de vreemdelingendienst betaalt. De twee hebben nog een kind in 2006.
Op zijn laatst in de zomer van 2008 komt het tot geweld. Mouctar dreigt de hele familie te vermoorden. Er zijn aanklachten voor mishandeling, een contactverbod en een straatverbod.
Op 7 november 2008 stak de dader zijn vrouw 26 maal met een mes in het bijzijn van hun zoontje van 2,5 jaar oud. Mouctar vlucht. Een buurman hoort het geschreeuw en wil de politie bellen. De Afrikaan komt terug en slaat de mobiele telefoon uit de hand van de buurman. Petra komt zwaargewond in het ziekenhuis en overlijdt een paar uur later.
De mobiele telefoon van Mouctar bevindt zich op het centraal station van Keulen. Hij wordt dezelfde avond nog gearresteerd.
In april 2009 begint het proces voor de arrondissementsrechtbank in Bonn. In mei wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. "Strafverzwarend" zo wordt gezegd, is dat de dader in de rechtszaal geen berouw toont.
De twee jonge kinderen komen terecht bij de dochter van het slachtoffer, die nu volwassen is. Zij stamt uit Petra's eerste huwelijk, dat huwelijk is door haar beëindigd om met Mouctar te kunnen trouwen. Petra is niet de echte naam van de vrouw.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord