Eerwraak verhaal
geboren: 1978
doodgestoken: 11 november 2008
Woonplaats: Stuttgart-Bad Cannstatt
Herkomst: Slachtoffer: Sardinië, Dader: Italië
Kinderen: 2 zonen (ten tijde van het misdrijf 3 en 7 jaar)
Dader: haar echtgenoot Massimo (ten tijde van het misdrijf 34 jaar)
Er wordt gezegd dat er ook eerwraak wordt gepleegd in christelijke gezinnen. Ze zijn echter zeer zeldzaam. Deze zaak, echter, zou er een kunnen zijn: In november 2008 stak een Italiaanse man in Bad Cannstatt zijn vrouw dood, die enkele weken eerder van hem was gescheiden. Na het huwelijk in 2000 had Massimo als arbeider gewerkt, maar hij leefde nu van een uitkering. Aangezien hij in een herberg was ondergebracht, kan men aannemen dat hij minder goed geïntegreerd was dan zijn vrouw.
Onder het voorwendsel dat hij met haar naar de echtscheidingsadvocaat gaat, krijgt de man toegang tot het appartement dat zij ooit deelden. Daniela brengt haar zoon naar de schoolbus. Als ze thuiskomt om voor haar tweede zoon te zorgen, duwt Massimo haar op het bed, knielt boven op haar en ramt een mes in haar borst. De driejarige zoon kan delen van de misdaad zien.
Daarna gaat de moordenaar met zijn zoon naar de politie.
Massimo is in april 2009 door de arrondissementsrechtbank van Stuttgart veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf (zonder bijzondere zwaarte van schuld). Hij had verklaard dat zijn vrouw een affaire had gehad. Dit bleek echter puur verzonnen te zijn, maar is een element dat in veel gevallen van eerwraak kan worden aangetroffen: De vrouw wordt gestraft voor een (mogelijk slechts beweerde) seksuele zelfbeschikking. Ook het feit dat Massimo zijn vrouw meermalen sloeg en haar tijdens het huwelijk slechts onder bepaalde voorwaarden alleen uit huis liet gaan, wijst in die richting.
De Stuttgarter Zeitung schrijft dat Daniela en Massimo elkaar al op 14- en 19-jarige leeftijd hadden ontmoet. Dit kan een jeugdliefde zijn, maar het kan ook wijzen op een gedwongen huwelijk.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord
-
Eerwraak in de Pakistaanse provincie Punjab: jonge vrouw levend verbrand door haar man
-
Stop Femicide Iran brengt een 18-maands rapport uit over dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes in Iran
-
Eerwraak in Salmas, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Bojnoord, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar man