Eerwraak verhaal

Aischa
geboren: 1974
doodgestoken: 20 juni 1996
Woonplaats: Gengenbach bij Offenburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar echtgenoot (25 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Aischa werd naar verluidt verliefd op haar toekomstige echtgenoot tijdens een vakantie in Turkije in 1991 en trouwde drie jaar later met hem, eveneens in Turkije. Aangezien zij op dat ogenblik respectievelijk 17 en 20 jaar oud is, ligt een gearrangeerd huwelijk binnen de familie voor de hand. Of haar man wordt verondersteld een verblijfsvergunning in Duitsland te krijgen via dit. Over kinderen is niets bekend.

Op een gegeven moment scheidt Aischa van haar man. Op 20 juni 1996 stak hij haar in haar flat met verschillende messen dood. Daarna vlucht hij naar Turkije. Hij houdt zich vermoedelijk verborgen. Er gebeurt al meer dan 20 jaar niets.

Door de politieke onrust vraagt de dader in november 2017 opnieuw een visum voor Duitsland aan, waardoor de politie hem op het spoor komt. In juni 2019 wordt hij in Stuttgart gearresteerd.

In november begint het proces bij de arrondissementsrechtbank in Offenburg. De dader bekent de misdaad. De beslissende factor is of het veroordeeld wordt als moord. Zo ja, dan zou de verjaringstermijn zelfs 23 jaar later nog niet zijn verstreken. Aischa is niet de echte naam van het slachtoffer. In dezelfde maand wordt het misdrijf verjaard verklaard. Dit betekent dat zij niet langer gestraft kan worden en dat de dader vrijuit gaat.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over op bnn.de, dat helaas niet meer online is.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .