Eerwraak verhaal

Leyla
geboren:1968
bijna doodgestoken: 5 januari 2014
Woonplaats: Neuss/Düsseldorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 zonen
dader: haar gescheiden echtgenoot Arif C. (45 jaar)
Na 25 jaar huwelijk gaat Leyla scheiden van haar man Arif. Een gemeenschappelijke zoon blijft waarschijnlijk bij Leyla, die als verpleegster werkt. Arifs beroep wordt aangegeven als industrieel monteur.

Op 5 januari 2014, na haar dienst in het Heerdtziekenhuis, gaat Leyla met een vriendin wandelen aan de oever van de Rijn in Düsseldorf.

Haar ex-echtgenoot loert naar haar, begint een gevecht en steekt haar neer. In een zeer kritieke toestand gaat het slachtoffer naar het ziekenhuis. Maar haar leven kan gered worden met een spoedoperatie.

De dader vlucht. Een Duitse soldaat die toevallig in de buurt is, pakt de achtervolging op, arresteert de dader bij een tankstation en belt de politie. De dader is bekend bij de politie - ook vanwege het geweld tegen zijn vrouw. Het arrestatiebevel is voor poging tot doodslag.

In mei 2014 begint het proces voor de rechtbank van Düsseldorf. Er wordt gezegd dat het echtpaar elkaar al van jongs af aan kent en dat ze vroeg zijn getrouwd. Dit betekent waarschijnlijk een huwelijk dat in ieder geval gearrangeerd is. In juni wordt Arif veroordeeld tot 6 jaar en 9 maanden gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .