Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Alima
geboren: 1988
Doodsdreiging: 8 januari 2014
Woonplaats: Olpe
Herkomst: Libanon
Kinderen: ?
Daders: haar ouders (55 en 59 jaar), 2 broers en een tante (47 jaar)
Deze zaak is "slechts" een gedreigde eerwraakmoord. Het toont echter heel goed de dreigende situatie van een slachtoffer van eerwraakmoord aan. Terwijl in een zuivere relatiehandeling het gevaar uitgaat van de partner of voormalige partner, kan in een eerwraakmoord het gevaar uitgaan van partners, broers, vaders, neven en nichten. In individuele gevallen kunnen zelfs moeders van slachtoffers de daad op zijn minst ondersteunen.

In dit geval zijn de ouders, broers en schoonvader van het slachtoffer betrokken. Alle 5 gingen ze op 7 januari 2014 naar een 32-jarige vriendin van de familie om haar te mishandelen en te bedreigen met moord. De volgende dag bedreigen de twee oudere broers (33 en 39 jaar) Alima aan de telefoon met een eremoord. Alima is getrouwd volgens de islamitische wet.

Het 32-jarige slachtoffer zou de ex-vriendin van Alima's minnaar zijn. Naar verluidt heeft ze naaktfoto's van Alima doorgestuurd. Daarvoor bedreigt Alima's moeder (55) haar met een mes. De moeder wordt later beschuldigd van poging tot doodslag.

Het proces tegen de 5 verdachten begint in januari 2016 bij de rechtbank Siegen. Het slachtoffer woont nu in Zwitserland. Haar echte naam is onbekend.

Op de 4e dag van de rechtszaak zouden getuigen worden gehoord. Ten eerste maakt Alima gebruik van haar recht om te weigeren te getuigen, aangezien de verdachten haar familieleden zijn. Het heet "uit angst". Aan de andere kant is de vader ziek. Aangezien het proces tegen alle verdachten samen zal worden gevoerd, moet er een nieuwe datum worden vastgesteld. De 39-jarige broer heeft tot nu toe 6 jaar in de gevangenis gezeten.

Deze broer wordt later in een apart proces vrijgesproken, omdat er een aanklacht is, maar geen gerechtelijk verhoor van het slachtoffer. De vader sterft. Het proces wordt in augustus heropend. De nieuwe strategie is om het geheel te interpreteren als een probleem van de ouders. De vader is dood, de moeder weigert te getuigen, de zonen moeten beschermd worden. De uitkomst van het proces is onbekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , , .