Eerwraak verhaal
geboren: 1986
neergeschoten: 20 augustus 2012
Woonplaats: Neuss
Herkomst: Daders: Irak, Koerden; Slachtoffers: Duitsland
Kinderen: 1 zoon, 1 dochter (4 en 8 jaar)
Dader: haar man Fallah Sänger (35 jaar)
Fallah is gewelddadig. Zijn beroep is aangeduid als bakker, of hij werkt in een snackbar op het station. Andere bronnen gebruiken het woord gelegenheidswerker. Fallah is als oorlogsvluchteling naar Duitsland gekomen en heeft een Duits en een Irakees paspoort.
In 2004 trouwt hij met de bijna 10 jaar jongere Saskia. De geboren Berlijnse is 18 jaar oud en verwacht een kind van hem. Later wordt hij een aantal keren uit het appartement gezet omdat hij zijn vrouw in elkaar slaat. Waarschijnlijk had Fallah bij de bruiloft de achternaam van Saskia aangenomen.
Op 20 augustus 2012 schiet Fallah zijn vrouw en twee kinderen neer in het gedeelde appartement. Als motief wordt genoemd de scheidingsintenties van de vrouw.
Na de misdaad ontsnapt de dader met het pistool. Er is een Europese klopjacht voor hem gestart. Toch weet hij direct na de misdaad te ontsnappen. Hij vliegt van het vliegveld van Düsseldorf naar Turkije en neemt van daaruit een bus naar Noord-Irak. Irak levert zijn burgers niet uit aan Duitsland, maar dat kan veranderen.
Er zijn aanwijzingen voor steun van de familie van Fallah: Ten eerste heeft een bakker of een toevallige arbeider met twee kleine kinderen niet vanzelfsprekend het geld om naar Irak te vluchten, wat de steun van anderen op zijn minst waarschijnlijk maakt.
Het is ook bekend dat hij de vlucht in een Neuss reisbureau boekte kort voor of kort na het misdrijf en zijn broer bij zich had. De eigenaar getuigt dat Fallah volledig normaal leek en zijn ticket in contanten betaalde. In de taxi naar het vliegveld reist de vrouw van de broer, Fallah's schoonzus, ook mee. Fallah checkt in onder zijn geboortenaam Fallah Omar. In zijn woonplaats Kirkuk gaat hij naar zijn moeder, die de familie in Neuss informeert.
In 2013 wordt de procedure voorlopig afgesloten. Het wapen is gevonden, de sporen zijn duidelijk, maar de dader is buiten bereik van de Duitse politie. Er zijn aanwijzingen dat hij ongestoord in een hotelkeuken werkt. Maar eind 2014 is er wat meer beweging in de zaak: Een foto toont Fallah met zijn moeder op de luchthaven van Istanbul. Toch is hij nog steeds niet gepakt.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord