Afghaans meisje vermoord omdat ze een vrij leven wilde leiden

Roqia
Leeftijd: 15
Verdronken: 21 juni 2024
Woonplaats: Pirmasens, Rijnland-Palts, Duitsland
Oorsprong: Afghanistan
Daders: Vader en moeder
De 15-jarige Afghaanse Roqia woonde samen met haar ouders en drie broers en zussen in een flatgebouw in Pirmasens, een stad in de deelstaat Rijnland-Palts in het zuidwesten van Duitsland. Roqia werd door haar ouders mishandeld; haar moeder schreeuwde vaak tegen haar en duwde haar, terwijl haar vader haar regelmatig sloeg. De spanningen liepen hoog op toen Roqia begon terug te slaan.

Op 21 juni 2024 werd het lichaam van Roqia in de Rijn gevonden. De politie gaat ervan uit dat Roqia door haar ouders is gemarteld en dat ze haar vervolgens in de Rijn hebben verdronken. De vader zou hebben toegegeven dat hij ontevreden was over de vrije levensstijl van zijn dochter.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .