Eerwraak in Sanandaj, Iran: Vrouw vermoord door haar man

Narmin Pirhaman
Doodgestoken: 23 juni 2024
Woonplaats: Sanandaj, Koerdistan
Herkomst: Iran
Kinderen: 2
Dader: Echtgenoot
Op zondag 23 juni 2024 werd Narmin Pirhaman, een moeder van twee kinderen, op brute wijze vermoord door haar man, geïdentificeerd als Heshmat Kalaei, in Sanandaj, een stad in de provincie Koerdistan in het westen van Iran. Deze daad werd gepleegd onder het mom van "eerbehoud". Ze werd meerdere keren gestoken voor het notariskantoor in de stad.

Narmin was naar de locatie gekomen op verzoek van haar man om de scheiding af te ronden. Tussen het Madarplein en de Sirosstraat werd ze aangevallen en met 20 messteken om het leven gebracht. De dader is gearresteerd en noemde "familieruzies" als motief voor de misdaad.

De wetten in de Islamitische Republiek Iran zijn gebaseerd op de sharia, daarom is de straf voor echtgenoten die hun vrouwen vermoorden vaak mild. Iran zou artikel 301 uit het strafrecht moeten schrappen en haar wetten meer in overeenstemming moeten brengen met die van de internationale gemeenschap.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .