Bosniërs gaan de straat op nadat man moord op zijn ex-vrouw livestreamt

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nizama Hecimovic
Leeftijd: 38
doodgeschoten: 11 augustus 2023
Woonplaats: Gradacac
Herkomst: Bosnië en Herzegovina
Kinderen: 1
Dader: ex-man Nermin Sulejmanovic (35)
Op de ochtend van vrijdag 11 augustus 2023 startte de 35-jarige bodybuilder en fitnessinstructeur Nermin Sulejmanovic een livestream op Instagram. Hierin kondigde hij aan dat zijn volgers getuige zouden zijn van een moord op zijn ex-vrouw, de 38-jarige Nizama Hecimovic. Nermin uitte zijn frustratie over het feit dat zijn ex-vrouw hun jonge dochter al ruim een week bij hem weghield. Daarnaast had zij aangifte gedaan vanwege geweld en intimidatie.

Tijdens de livestream keken duizenden mensen toe hoe Nermin een pistool pakte een kogel door het hoofd van zijn ex-vrouw schoot. Er zijn zelfs berichten dat sommige kijkers zijn actie hebben aangemoedigd.

Na de brutale moord nam Nermin het leven van twee mannen en verwondde hij drie anderen, waaronder een politieagent. Uiteindelijk maakte hij een einde aan zijn eigen leven.

Op maandag gingen duizenden mensen in verschillende steden in Bosnië en Herzegovina de straat op om te protesteren tegen het fenomeen femicide. De schutter had al een strafblad, en de demonstranten zijn van mening dat de autoriteiten meer hadden moeten doen om Nizama te beschermen tegen haar gewelddadige ex-man. In de afgelopen twee jaar zijn in Bosnië twintig vrouwen vermoord door hun echtgenoten.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .