Eerwraak in Maharashtra: Man vermoordt 16-jarige dochter

Naamloos meisje
Leeftijd: 16
doodgestoken: 2 augustus 2023
Woonplaats: Krishna Vadi, Maharashtra
Herkomst: India
Kinderen: Geen
Dader: Vader Shambhaka Rathod (48)
Op 2 augustus, vroeg in de ochtend, stak de 48-jarige Shambhaka Rathod zijn 16-jarige dochter dood met een mes in de achtertuin van hun woning in het dorp Krishna Vadi, gelegen in de regio Maharashtra, India.

Uit vrees voor strafrechtelijke vervolging probeerde de moeder het bewijsmateriaal te vernietigen door het lichaam te verbranden. Shambhaka Rathod zou zijn vrouw hebben bedreigd met de dood als ze de waarheid zou onthullen.

Dorpsgenoten werden argwanend en meldden de zaak bij de politie. De politie ontdekte het lichaam en vond ook het moordwapen in hetzelfde veld.

De politie heeft Shambhaka Rathod gearresteerd, evenals zijn handlangers: Duraimurugan (19), Devika (20), Sathya (34), Kathirvel (45), Koolipatti Kireeshan (45), Sandoshkumar (44) en Karthi (35).

Uit het onderzoek bleek dat Shambhaka Rathod zijn dochter had vermoord uit argwaan. De moeder heeft de moord en doofpotoperatie toegegeven.
Eerwraak experts gaan ervan uit dat er jaarlijks 1.000 eermoorden plaatsvinden in India.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , .