Broers schieten zus en neef dood vanwege 'eer' in Haripur, Pakistan

Muhammad Imran en vrouw
geboren: -
doodgeschoten: 20 augustus 2022
Woonplaats: Haripur
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Daders: Haar broers Khushal en Baidar en hun neef Mohammad Asif
Op zaterdag 20 augustus 2022 openden de broers Khushal en Baidar en hun neef Mohammad Asif het vuur op Muhammad Imran en hun zus in hun huis in Haripur, een stad ongeveer 65 km ten noorden van Islamabad, waarbij ze ter plekke werden gedood.

De politie bracht de lichamen naar een plaatselijk ziekenhuis voor autopsie. Een van de verdachten, Mohammad Asif, werd gearresteerd terwijl de broers Khushal en Baidar nog steeds op vrije voeten zijn.

"Eer" wordt genoemd als motief voor de schietpartij. De broers vermoordden hun zus en neef van moederskant op verdenking van een verboden relatie.

De broer van Imran vertelde de politie dat de man van de overleden vrouw Imran telefonisch had gevraagd om naar hun huis te komen. Bij aankomst kreeg Imran ruzie met de broers van de vrouw die daar ook waren vanwege een huiselijke kwestie. Daarop openden Khushal, Baidar en hun neef Mohammad Asif het vuur op Iram, waarbij hij om het leven kwam.

De broer van Imran verklaarde verder dat de verdachten later ook hun zus doodschoten om het incident als een eremoord af te schilderen.

Na de dubbele moord gelastte de districtspolitiechef invallen om de voortvluchtige verdachten te arresteren.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , , .