Een vrouw in Kashan werd door haar man vermoord omdat ze om een scheiding vroeg

Mahbobe Heidarian
geboren: 1990
doodgestoken: 6 augustus 2022
Woonplaats: Kashan, provincie Eşfahān in Iran
Herkomst: Fars
Kinderen: 3 zonen (oudste is 15 jaar)
Dader: echtgenoot
Volgens Iranwire werd op de avond van 6 augustus 2022 een 32-jarige vrouw genaamd Mahbobe Heidarian uit Kashan, een stad ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van Teheran, gedood door meerdere messteken en vervolgens overreden door haar man met een auto.

Na de moord zou haar man zichzelf hebben neergestoken en enkele dagen in het ziekenhuis zijn behandeld. Mahbobe was al 3 jaar van plan om van haar man te scheiden.

De familie van de dader vertelt dat Mahbobe een buitenechtelijke affaire had en dat haar man hen op de dag van de moord samen had betrapt, maar dit verhaal lijkt er vooral op gericht te zijn de op te leggen straf te verminderen.

Omdat de Iraanse wet gebaseerd is op de sharia, is de straf voor een moord op een overspelige vrouw met 3 tot 10 jaar gevangenis uiterst laag en niet in overeenstemming met de internationale wet- en regelgeving.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .