Eerwraak in India: Shaina Qureshi (20) werd onthoofd door haar vader en broer omdat ze weigerde mee te werken aan een gedwongen huwelijk

Shaina Qureshi
geboren: 2002
Onthoofd: 12 augustus 2022
Woonplaats: Shalimar Garden, Uttar Pradesh
Herkomst: India
Kinderen: geen
Daders: vader Shahid Qureshi (50 jaar oud op het moment van het misdrijf), broer Azim Qureshi
Op 12 augustus 2022 werd het hoofdloze lijk van een jonge vrouw gevonden in de wijk Lakkhipura in Meerut, enkele dagen daarna arresteerde de politie van Uttar Pradesh een 50-jarige man genaamd Shahid Qureshi. De verdachte is de vader van de 20-jarige Shaina Qureshi.

Gedwongen huwelijk
Shahid Qureshi wilde dat zijn dochter zou trouwen en had daarom een huwelijk voor haar geregeld. Shaina wilde trouwen met een man van haar eigen keuze. Zeven maanden geleden was ze van huis weggelopen met haar minnaar en buurman genaamd Waseem Saifi. Op een of andere manier werd Shaina gevonden en naar huis gebracht. Toen verhuisde de familie naar Shalimar Garden. Shaina bleef aandringen om te mogen trouwen met haar minnaar.

Ze werd 's avonds laat met een mes onthoofd
Shahid was woedend dat zijn dochter niet wilde trouwen met de man die hij voor haar had uitgekozen en dat ze van huis was weggelopen met een man uit een "lagere kaste". Shalid zou Shaina 's avonds laat doden door haar keel door te snijden, samen met zijn oudste zoon Azim, terwijl zij sliep. Shahid onthoofdde zijn dochter en wikkelde het lichaam in een laken. Het hoofd werd later gevonden. Shahid en Azim bekenden de moord. Tegen onderzoekers zou Shahid hebben gezegd dat hij "geen andere keus had".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .