Dima Bushnak (19) doodgeschoten in het noorden van Israël: 'Ze wilden niet dat ze werkte of studeerde'

Dima Bushnak
leeftijd: 19
doodgeschoten: 14 mei 2023
Woonplaats: Sallama, Israël
Herkomst: Arabisch
Kinderen: geen
Dader: -
Op zondag 14 mei, net voor middernacht, wordt de 19-jarige Dima Bushnak neergeschoten in haar auto in de buurt van haar huis in het bedoeïenendorp Sallama, ongeveer 17 kilometer ten noorden van Nazareth in Israël.

Op camerabeelden is te zien dat Dima aan de aanvaller probeert te ontkomen door snel achteruit te rijden met haar auto. Ze botste echter tegen een muur, waarna een man met een vuurwapen op haar afkwam en een kogel afvuurde. De man rent weg, verandert dan van gedachten en rent terug om een tweede schot af te vuren.

Dima werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en overleed op 15 mei aan haar verwondingen.

Familieleden zeiden dat Dima bedreigingen had ontvangen vanwege haar levensstijl. Dima droeg westerse kleding, werkte in de stad en was van plan verder te studeren aan de universiteit van Haifa. "Ze wilden niet dat ze ging werken of studeren," zei het familielid.

De politie is op zoek naar de dader(s) en heeft geen motief genoemd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , .