Ziena moest sterven vanwege "familie-eer", de eerste van vier daders vrijgelaten na het uitzitten van een derde van de straf

Ziena Kemous
leeftijd: 22
verstikt: 21 juni 2012
Woonplaats: Leuven, België
Herkomst: slachtoffer: Belg/Marokkaan, daders: Turks/Koerdisch
Kinderen: 1 zoon
Daders: Ahmet Kaplan (22), Berzan Kaplan (23), Ridvan Aras (23) en Rojhat Akgül (22)
Ziena Kemous uit Leuven is de dochter van een Belgische moeder en een Marokkaanse vader. In de nacht van 21 op 22 juni 2012 werd ze vermoord en begraven door een Koerdisch kwartet. Een van de daders was Ahmet Kaplan, de vader van Ziena's kind en lid van een beruchte clan. Hij stond op het punt te trouwen met zijn nichtje en daarom moest Ziena verdwijnen. De dag na de moord, waren ze aan het dansen op het trouwfeest van een van de vier. Ziena's lichaam werd drie maanden later gevonden.

Op 16 december 2012 werd het kwartet gearresteerd. Op 3 december 2015 werden de vier veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Ondanks het verzet van de zussen van Ziena werd Berzan Kaplan op 17 mei 2023 vrijgelaten met een enkelband. Inclusief voorarrest heeft hij ongeveer 9 jaar in de gevangenis gezeten. Hij hielp Ziena's lichaam te begraven na de moord. Medepleger Ridvan Aras werd eerder vrijgelaten.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .