Twee doden bij vermoedelijke eerwraak in Barnala, Punjab, India

caret-down caret-up caret-left caret-right
Manpreet Kaur, Gurdeep Singh
Leeftijden: 25, 30
gewurgd/gestoken: 23 mei 2023
Woonplaats: Thikriwala, Barnala, Punjab, India
Kinderen: -
Daders: Bhola Singh, Sukhbir Singh
In het dorp Thikriwala, gelegen in het district Barnala in Punjab, India, zijn dinsdag een man en een vrouw vermoord. De politie vermoedt dat dit een geval van eerwraak is. Gurdeep Singh (30) was een dorpsgenoot en had een relatie met Manpreet Kaur (25). Ze kenden elkaar al lange tijd.

Gurdeep had het plan om Manpreet in de late uurtjes te bezoeken. Toen Manpreet's vader en broer rond 1.30 uur ontdekten dat ze bezoek had, vielen ze Gurdeep aan en doodden hem met een scherp voorwerp. Vervolgens wurgden ze Manpreet.

Volgens de politie werd het lichaam van Gurdeep buiten het huis bij een riooluitgang gevonden, terwijl het lichaam van Manpreet binnen op een bed werd ontdekt.

De broer van Gurdeep heeft aangifte gedaan tegen Bhola Singh en Sukhbir Singh. Zij worden beschuldigd van moord maar zijn nog niet gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .