Eerwraak verhaal

Jonge anonieme vrouw
Geboren: ?
Poging tot moord: 12 december 2021
Woonplaats: Weerselo
Herkomst: waarschijnlijk Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar broer
In de nacht van zaterdag op zondag 12 december 2021 rond 00.30 uur werd de buurt rond de Kardinaal Alferinkstraat in Weerselo opgeschrikt door geschreeuw op straat. Een jongeman stortte zich op een jonge vrouw en schreeuwde dat hij haar zou vermoorden.

Dappere dorpsbewoners voorkwamen een donker zwart scenario en overmeesterden de jongeman en hielden hem onder controle tot de politie arriveerde en hem arresteerde. De vrouw kwam er met een steekwond aan haar bovenarm vanaf. De politie complimenteerde de dorpsbewoners met hun dappere succesvolle optreden.

Volgens de familie ging het bij het incident om een geëscaleerde ruzie tussen broer en zus omdat hij had ontdekt dat zij naaktfoto's van zichzelf verstuurde via haar mobiele telefoon. De broer was ook boos omdat zij weigerde een hoofddoek te dragen. Volgens de familie is het gedrag van de jonge vrouw in strijd met de religieuze regels.

Volgens de familie gaat het relatief goed met het slachtoffer.

Meer informatie wil de politie niet geven vanwege privacy redenen, zo wil de politie bijvoorbeeld niet de leeftijden van beiden geven.

Als er aanwijzingen zijn voor eergerelateerd geweld dan vraagt de Nederlandse politie ondersteuning aan de eerwraak deskundigen van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld. Het LEC EGG adviseert agenten op haar beurt om contact op te nemen met de plaatselijke moskee als de islam een rol speelt bij het geweldsmisdrijf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .