Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Metin Degmez
Geboren: 1969
Doodgeschoten: 10 januari 2013
Woonplaats: Rotterdam
Herkomst: Turkije
Kinderen: onbekend
Dader: Zijn zakenpartner Abdulkerim K. (40 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
De 44-jarige Metin Degmez was sinds eind 2012 eigenaar van een soort theehuis in Rotterdam voor Turkse mannen die in Kirsehir zijn geboren. Hij runde de NDV, Nederlandse Demirliler Vereniging, samen met een compagnon genaamd Abdulkerim.

Op 9 januari 2013 hadden de twee Turken een afspraak in het theehuis om iets te bespreken. De volgende ochtend wordt Metin Degmez dood aangetroffen door een medewerker van de NDV. Hij blijkt van dichtbij te zijn neergeschoten met drie kogels. Twee raakten hem in de borst en één in het hoofd.

Abdulkerim zei dat hij eerder die avond was vertrokken omdat hij zich niet goed voelde en dat zijn compagnon later die avond nog een afspraak met Fransen had gepland.

Die afspraak ging over de cannabishandel, want hoewel Metin Degmez door familie en vrienden wordt afgeschilderd als een vriendelijke sociale man heeft hij ook een andere kant. In Frankrijk heeft hij bijna 1 jaar vastgezeten wegens handel in cannabis.

Het verhaal van Abdulkerim is ongeloofwaardig omdat op camerabeelden te zien is dat hij zijn auto na middernacht bij het theehuis parkeerde. Ook zijn telefoon gaf een signaal af.

Volgens de politie is Abdulkerim de schutter en moet het motief gezocht worden in de lijn van eerwraak. Abdulkerim had eind 2012 ontdekt dat zijn vrouw een affaire had met zijn vriend/compagnon Metin. Die affaire zou aan het licht zijn gekomen nadat hij zijn vrouw een spyphone cadeau had gedaan. Op die manier kon hij de gesprekken tussen hen afluisteren.

Volgens het OM liegt Abdulkerim als hij zegt dat hij niets wist van de geheime relatie van zijn vrouw met Metin. Op zijn kleding zijn schotresten gevonden en hij is na de moord teruggegaan naar de plaats delict, hoogstwaarschijnlijk om de mobiele telefoons van de slachtoffers op te halen. Bovendien zijn de gesprekken van zijn vrouw met haar schoonmoeder, die door de politie zijn afgeluisterd, zeer belastend voor hem.

Abdulkerim heeft altijd ontkend achter de moord te zitten. Hij is veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 114 duizend euro aan de nabestaanden.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .