Echtgenoot zou zijn vrouw hebben neergestoken uit jaloezie in Keulen-Nippes

Esma
geboren: 1986
doodgestoken: 18 april 2022
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Syrië
Kinderen: 1 zoon, 1 dochter (4 en 5 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: haar man (41 jaar)
Esma en haar man kwamen in 2016 vanuit Syrië naar Duitsland. Esma heeft 2 kinderen.

Op Paasmaandag 2022 steekt de echtgenoot haar 's middags dood in haar flat in Keulen-Nippes. Hij belt de politie, de agenten vinden het lichaam en arresteren de man voor het huis. De kinderen worden onder de hoede van het bureau voor jeugdzorg geplaatst.

Later werd gezegd dat de vrouw de voorkeur had gegeven aan een meer westerse levensstijl. Vermoedelijk is dit het motief. Ook wordt er gesproken over eer. De echte namen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .