Vrouw doodgestoken in Hamburg-Niendorf

Birikti G.
geboren: 1997
doodgestoken: 20 februari 2022
Woonplaats: Hamburg-Niendorf
Herkomst: Eritrea
Kinderen: 1 dochter (1 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: haar partner Merawi K. (35 jaar)
Rond 2019 komen Birikti en Merawi naar Duitsland en krijgen een dochter. Op 22 februari 2022 belt een buurvrouw de politie omdat ze bloed in het trappenhuis ziet. De agenten vinden de zwaar gewonde Birikti. Ze sterft in het ziekenhuis. De dader is in de buurt gearresteerd. De dochter wordt onder de hoede van het Bureau Jeugdzorg geplaatst.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .