Nederlandse rechtbank: Iraanse autoriteiten beschermen (potentiële) slachtoffers van eergerelateerd geweld onvoldoende
Een Iraanse vluchtelinge had in haar asielaanvraag in Nederland verklaard dat zij haar land was ontvlucht omdat haar broer, die haar had bedreigd op grond van een (valse) beschuldiging van overspel, uit de gevangenis was vrijgelaten. De staatssecretaris antwoordde dat zij de Iraanse autoriteiten had kunnen vragen om haar tegen haar broer te beschermen.
De rechtbank Utrecht heeft op 21 april geoordeeld dat de staatssecretaris zich niet op het standpunt mocht stellen dat de vreemdeling bij de Iraanse autoriteiten bescherming kon vragen voor de bedreigingen door haar broer, aangezien aan dat uitgangspunt zeer wel getwijfeld kan worden.
De rechtbank heeft het beroep van de vreemdeling gegrond verklaard, zodat de staatssecretaris dit asielverzoek opnieuw moet beoordelen.
De rechtbank heeft ter onderbouwing van haar uitspraak verwezen naar de nieuwe informatie uit het ambtsbericht over Iran van februari 2021. Dit ambtsbericht is bijzonder negatief over de wijze waarop de Iraanse autoriteiten omgaan met eergerelateerd geweld.
Zo wordt in het ambtsbericht het vermoeden uitgesproken dat de Iraanse autoriteiten eremoorden soms classificeren als verdwijningen, ongevallen, zelfmoorden of verdachte sterfgevallen, en illustreert de zaak van Romina Ashrafi wat over het algemeen de reactie van de autoriteiten is wanneer iemand bescherming vraagt tegen eergerelateerd geweld.
Romina Ashrafi was met haar 35-jarige vriend van huis weggelopen nadat haar vader geen toestemming had gegeven voor hun huwelijk. Vijf dagen later werden ze door de politie opgepakt. Romina had weliswaar bij de politie en de rechtbank geklaagd over het gewelddadige gedrag van haar vader, maar haar vader mocht haar komen ophalen. Haar vader onthoofdde haar vervolgens in haar slaapkamer, midden in de nacht. Hij kreeg hiervoor slechts negen jaar gevangenisstraf.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Model en TikTok-ster Sidra Khalid (22) doodgeschoten vanwege “eer” in een dorp in het Pakistaanse Okara-district
-
Echtgenoot zou zijn vrouw hebben neergestoken uit jaloezie in Keulen-Nippes
-
Vrouw doodgestoken in Hamburg-Niendorf
-
Eerwraak in India: Jackie (Patwari) doodgeschoten en onthoofd door de broers van zijn vrouw omdat ze woedend waren over hun liefdeshuwelijk
-
Eerwraak in Iran: Sara Shadifar (33) vermoord door haar broer
-
Slachtoffers van eerwraak zijn vaak vrouwen en meisjes, behalve in Nederland
-
Ziynat Mazidi (20) door haar vader doodgeslagen in Deh Now in Iran omdat ze wilde scheiden
-
Verpleegster Fuzieh Amini (37) vermoedelijk door haar man doodgeslagen in Iraans-Koerdistan
-
Uitdagingen voor de bestrijding van eergerelateerd geweld (Deel II):
-
Vrouwenrechtenactiviste Pardis Rabiee gearresteerd in Yazd door Iraanse veiligheidsdiensten