Yeganeh Rostami uit Mahallat (Iran) vermoord door haar oom

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yeganeh Rostami
Leeftijd: 23
Doodgeschoten: 4 oktober 2023
Woonplaats: Mahallat, Markazi
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: oom Ahmad Esmaeili
Volgens de mensenrechtenorganisatie Hengaw werd op woensdag 4 oktober 2023 de 23-jarige Yeganeh Rostami, een inwoonster van Mahallat in de provincie Markazi, vanwege 'eer' door haar oom gedood met een jachtgeweer. Yeganeh Rostami reisde van Mahallat naar Teheran op zoek naar een baan toen ze in de stad Qom uit de bus werd gedwongen door haar oom, Ahmad Esmaeili. Nadat ze was overgebracht naar het dorp "Gol Cheshmeh" in de buurt van Mahallat, werd ze meerdere keren in het hoofd geschoten. Yeganeh Rostami was twee dagen voor de moord gescheiden van haar ex-man.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .