Eerwraak in Basti: Ankit Gautam (19) werd vermoord door de broers van zijn vriendin

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ankit Gautam, Ameena Khatun
geboren: 2003, 2004
gewurgd: 26 augustus 2022
Woonplaats: Basti, Uttar Pradesh, India
Herkomst: Hindoestaans, Dalit
Kinderen: geen
Daders: Irfan en Irshad Khatun en hun neef Israr
Op zaterdagochtend 27 augustus werd het lichaam van de 19-jarige Hindoestaanse Dalit tractorbestuurder Ankit Gautam gevonden in een suikerrietveld in Basti, een district in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh.

Twee dagen later arresteerde de politie twee broers, Irfan en Irshad en hun neef Israr voor de moord op Ankit omdat hij een relatie heeft met hun 18-jarige zus Ameena Khatun.

Ameena stierf onder mysterieuze omstandigheden. Haar familie zegt dat ze geschokt was door de opeenvolging van gebeurtenissen en vrijdag een giftige stof tot zich nam waaraan ze overleed en zaterdagochtend haastig werd begraven. De politie heeft het lichaam opgegraven voor een gerechtelijk onderzoek post-mortem.

Autopsie leert dat Ankit is gewurgd. Ameena's doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld.

Volgens de politie had Ankit een relatie met een moslimmeisje uit een welgestelde familie. Het motief voor de moord(en) zou de onvrede van Ameena's broers met de interreligieuze relatie zijn. Op vrijdagavond zou Ankit naar het huis van zijn vriendin zijn gegaan nadat zij hem had gebeld. Haar broers betrapten de twee samen. Ze wurgden Ankit en dumpten zijn lichaam in suikerrietvelden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .