Eerwraak in Abadan, Iran: Dochter gewurgd door haar vader

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naamloze vrouw
Leeftijd: 21
Verstikt: Maart 2024
Woonplaats: Abadan, Khuzestan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Vader
Op vrijdag 29 maart 2024 werd een 21-jarige vrouw door haar vader vermoord in een van de dorpen van Abadan, in de provincie Khuzestan. De moord werd bestempeld als een "Eremoord". Het jonge meisje werd gewurgd.

Nadat de moord was aangegeven bij de politie, stemde de familie van het slachtoffer in met de moordenaar en verklaarde dat ze geen klachten hebben tegen de dader van deze misdaad.

In de afgelopen jaren zijn er veel eerwraakmoorden gepleegd in de provincie Khuzestan, en al deze moordenaars werden in de eerste dagen na de misdaad vergeven door hun familie en de daders werden na korte tijd vrijgelaten uit de gevangenis. Iran zou zijn wetten meer in overeenstemming moeten brengen met internationale normen, vooral door wetten af te schaffen die daders van eerwraak toestaan zich te laten verontschuldigen door hun familie of slechts sterk gereduceerde gevangenisstraffen te krijgen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .