Eerwraak in Ahvaz, Iran: Jonge vrouw vermoord voor de ogen van haar man door haar broers

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naamloze vrouw
Leeftijd: 27
Doodgestoken: 7 april 2024
Woonplaats: Ahvaz, Khuzestan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Daders: Broers
Op zondag 7 april 2024 werd een jonge vrouw in Ahvaz in haar huis op brute wijze vermoord door haar broers. Ze werd doodgestoken, naar verluidt vanwege de eer.

De broers vermoordden de vrouw voor de ogen van haar man en mishandelden hem toen hij probeerde tussenbeide te komen, voordat ze vluchtten.

Vierentwintig uur na de moord gaf een van de broers zichzelf over aan de politie en bekende de moord op zijn zus. De man van de overleden vrouw werd ook gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het misdrijf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .