Eerwraak in Punjab, Pakistan: Maria Bibi vermoord door haar vader en broers

caret-down caret-up caret-left caret-right
Maria Bibi
Leeftijd: 22
Gestikt: 17 maart 2024
Woonplaats: Punjab
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Daders: Vader en broers
Op 17 maart werd de 22-jarige Maria Bibi het slachtoffer van een familiecomplot in haar slaapkamer bij haar vader thuis in Punjab, Pakistan. Die nacht, terwijl het jonge meisje in haar kamer lag te slapen, kwamen haar vader en twee broers binnen om het gruwelijke plan dat ze in gedachten hadden uit te voeren. Een van de broers, Mohammad Faisal, ging naar het bed, legde een kussen op de mond van het meisje en drukte erop. Een andere broer, Shahbaz, begon te filmen en Sattar, de vader van het gezin, was ook getuige van de misdaad.

De publicatie van deze video leidde tot publieke woede in Pakistan, waardoor mensen in het hele land protesteerden tegen deze gruwelijke daad en straf eisten voor de familie.

Op de video was te zien hoe een van de broers van het slachtoffer zijn zus meer dan twee minuten lang liet stikken, terwijl de vader rustig toekeek en hem zelfs een fles water aanreikte, die de moordenaar opdronk terwijl hij bovenop het lichaam van zijn zus zat. Nadat de video was vrijgegeven, ging de politie naar het huis van Sattar om de daders te arresteren, maar ze waren al gevlucht.

Vanwege de publieke verontwaardiging in Pakistan en de wijdverspreide berichtgeving over deze misdaad online, nam de politie uitgebreide maatregelen om de moordenaars te arresteren. Afgelopen zondag kondigden ze de arrestatie aan van Shahbaz, die de verstikking van zijn zus filmde en de publieke woede aanwakkerde door de video vrij te geven. Vervolgens werden ook Sattar en Faisal gearresteerd.

Attaullah, een van de politieagenten, vertelde dat de vrouw van Shahbaz aanwezig was op de plaats delict en op de video, en dat ook zij werd gearresteerd. Volgens hem is het motief voor de moord nog niet vastgesteld. Maar Faisal zag zijn zus blijkbaar een videogesprek voeren met een onbekende man, wat hen ertoe aanzette om zo'n gruwelijke misdaad te plegen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .