Eerwraak in Viry-Châtillon, Frankrijk: Broers slaan ex-vriend van hun zusje dood

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shamseddine
Leeftijd: 15
Doodgeslagen: 4 April 2024
Woonplaats: Viry-Châtillon, Frankrijk
Herkomst: Noord-Afrikaans
Daders: Broers van zijn ex-vriendin en handlangers
Op donderdag 4 april werd de 15-jarige Shamseddine op weg van school naar huis in de Parijse voorstad Viry-Châtillon aangevallen door een groep van drie 17-jarigen en een 20-jarige. Shamseddine werd dermate hard tegen zijn hoofd en lichaam geschopt en geslagen dat hij een dag later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis zou overlijden.

De politie heeft vijf personen gearresteerd, vier worden verdacht van moord en een 15-jarige word verweten dat ze “gewillig faalde in het voorkomen van een misdaad”.

Shamseddine zou een jaar geleden een relatie hebben gehad met het 15-jarige zusje van twee van de daders. Zij zou seksuele zaken met hem hebben besproken. Shamseddine zou hebben opgeschept dat hij contact had met het meisje, hoewel haar broers hem hadden verboden om over zijn relatie met hun zusje te spreken. Volgens de onderzoekers zouden de broers hebben gevreesd voor de reputatie van hun familie. De broers waren geen onbekenden van justitie, ze zijn eerder veroordeeld vanwege mishandeling en drugsbezit.

Franse media noemt het een “eermoord”. Onderzoekers wijzen erop dat nog moet worden opgehelderd of de minderjarige en haar broers uit een streng gelovige moslimfamilie komen.

De advocaat van een van de verdachten vertelde de pers dat het niet ging om een poging tot moord, maar om een mishandeling met de dood tot gevolg. Volgens hem was zijn cliënt niet van plan geweest de 15-jarige leerling te doden. De advocaat sprak van een ongeluk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .