Eerwraak in Apeldoorn: Vrouw op straat in bijzijn van haar jonge dochter doodgestoken door ex-partner

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jonge moeder
Leeftijd: 28
Doodgestoken: 5 september 2023
Woonplaats: Apeldoorn
Herkomst: Turkije
Kinderen: meerdere
Dader: haar ex-partner
Op 5 september 2023, op klaarlichte dag, vond er een steekpartij plaats aan de Casper Fagalstraat in Apeldoorn waarbij een 28-jarige vrouw om het leven is gekomen. Dit gebeurde in het bijzijn van haar 3-jarige dochter. De politie heeft de verdachte in dezelfde straat gearresteerd, volgens buurtbewoners gaat het om de Turkse ex-partner.

De vrouw, wiens naam niet bekend is gemaakt, had meerdere kinderen en was woonachtig in een nabijgelegen flat. Volgens getuigen zou de man zijn gruwelijke daad hebben gefilmd.

Op 23 oktober arresteerde de politie twee mannen van 35 en 26 jaar uit Duitsland. Wat de nieuwe verdachten met de zaak te maken hebben, is nog onduidelijk. Politie houdt er rekening mee dat de verdachte niet alleen heeft gehandeld en spreekt over een ‘gerichte actie in de familiare sfeer’.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .