Jonge vrouw in Alashtar, Iran, vermoord door broer in eergerelateerd misdrijf

caret-down caret-up caret-left caret-right
Raziyeh Hasanvand
Leeftijd: 20
Doodgeschoten: 12 oktober 2023
Woonplaats: Alashtar County, Lorestan
Herkomst: Iran
Kinderen: 1
Dader: broer Bahman
Na een huwelijk van enkele jaren scheidde Raziyeh Hasanvand, een jonge vrouw uit Alashtar, provincie Lorestan, tegen de wil van haar familie van haar neef. Later wilde haar broer Bahman dat ze zou gaan trouwen met iemand van zijn keuze. Toen ze daar niet aan wilde meewerken, viel hij haar aan in het ouderlijk huis, en schoot haar neer.

Raziyeh raakte in coma en overleed op vrijdag 12 oktober 2023. Deze femicide benadrukt het voortdurende probleem van eergerelateerd geweld in Iran, waar moorden vanwege de eer mild worden bestraft door de rechterlijke macht. Zo kreeg de vader van Romina Ashrafi, die zijn dochter in haar slaap vermoordde, een straf van twee jaar omdat artikel 301 van het Iraanse wetboek van strafrecht strafvermindering toestaat voor eergerelateerd geweld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Gedwongen huwelijk, Onderzoek en getagd met , , , .