Eerwraak in Argenteuil, Frankrijk: 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee broers

Ulfat Ghias
Leeftijd: 31
Vermoord: 4 juli 2020
Woonplaats: Argenteuil, Île-de-France
Herkomst: Pakistan
Daders: Adib en Bilal C.
Op donderdag 30 januari 2025 werd tegen de broers Adib en Bilal C. 25 jaar gevangenisstraf geëist voor de moord op hun zwager, Ulfat Ghias. De broers, van Pakistaanse afkomst, worden ervan beschuldigd dat zij Ulfat op 4 juli 2020 in zijn appartement in Argenteuil, een voorstad van Parijs, hebben vermoord. Hij werd gewurgd en zes keer gestoken, waarna zijn lichaam, verzwaard met 100 kg halterschijven, in een vat werd gedumpt en in de Seine werd gegooid. Het vat werd later per ongeluk ontdekt tijdens een brandweeroefening.

De openbare aanklager benadrukte dat de broers handelden in naam van hun familie-eer, waarbij de moord vooraf was gepland. De precieze reden voor de moord blijft onduidelijk, maar er wordt gesproken over huiselijk geweld, een schuld van 5.000 euro, en het huwelijk van Ulfat voor een verblijfsvergunning. De aanklager betoogde dat de broers geen berouw tonen, en maakte duidelijk dat Pakistaanse gewoonterechten geen plaats hebben in Frankrijk.

De verdediging betwijfelt de bewijzen en wijst op onzekerheden in het dossier. De advocaat van Adib C. pleitte voor vrijspraak, en beweerde dat zijn cliënt alleen het lichaam had willen verbergen om zijn broer te beschermen. Bilal C.’s advocaat suggereerde een escalatie van een ruzie als oorzaak en betwijfelde wie daadwerkelijk de moord had gepleegd.

Het vonnis is nog niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .