Eerwraak in Eyvan-e Gharb, Iran: Arezoo Hassani doodgestoken door haar man

Arezoo Hassani
Doodgestoken: 19 mei 2024
Woonplaats: Eyvan-e Gharb, Ilam
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Echtgenoot
Op 19 mei 2024 werd in Eyvan-e Gharb (Eyvan), een district in de provincie Ilam, een vrouw genaamd Arezoo Hassani op tragische wijze vermoord door haar man vanwege 'eer'. Arezoo's lichaam had 100 steekwonden. De moordenaar, geïdentificeerd als de 40-jarige Javad Jafari, legde het lichaam van zijn vrouw in de kofferbak van zijn auto en bracht het naar het politiebureau, waar hij zichzelf aangaf.

Iraanse rechters straffen mannen die hun vrouw doden vanwege de "eer" mild vanwege Sharia-geïnspireerde wetten, zoals artikel 301 van het Islamitisch Wetboek van Strafrecht. Mannen die overwegen om hun vrouw te vermoorden worden niet voldoende afgeschrikt door het Islamitisch Wetboek van Strafrecht omdat de meesten weten dat de straffen voor het doden van een vrouw of dochter vanwege "eer" variëren van 3 tot 10 jaar gevangenisstraf. Als de familie de moordenaar vergeeft, hoeft hij misschien niet eens naar de gevangenis. Andere landen, zoals Syrië, hebben wetten afgeschaft die daders van eergerelateerd geweld milder straffen om hun wetten meer in overeenstemming te brengen met die van de internationale gemeenschap.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .