Eerwraak in Mashhad, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar man

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naamloze vrouw
Leeftijd: 24
Doodgestoken: 4 mei 2024
Woonplaats: Mashhad, Razavi Khorasan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Echtgenoot
Op zaterdag 4 mei 2024 werd in Mashhad, een stad in de oostelijke regio van Iran, een 24-jarige vrouw door haar man vermoord met 24 messteken. De moord vond plaats op de Khajeh Rabie Boulevard, waar de man ook de 16-jarige zus en broer van het slachtoffer ernstig verwondde. De zus ligt nog steeds in coma. Nadat de man was gearresteerd, gaf hij ruzies en eergerelateerde kwesties op als reden voor deze daad.

In Iran worden echtgenoten die hun vrouw omwille van de eer vermoorden nauwelijks gestraft vanwege artikel 301 van het Wetboek van Strafrecht. Als hij schuldig wordt bevonden, wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie tot tien jaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .