Twee mannen gearresteerd vanwege moord Ryan al Najjar (18)

Ryan al Najjar
Leeftijd: 18
vermoord: mei 2024
Woonplaats: Joure
Herkomst: Syrië
Kinderen: geen
Dader: Vader, broer
Samen met haar ouders, broers en zussen vluchtte Ryan al Najjar in 2012 vanuit Idlib, Syrië, naar Turkije vanwege de oorlog, waar ze twee jaar in een vluchtelingenkamp woonden.

Een van de zonen vluchtte vervolgens naar Nederland, waar het gezin na een jaar werd herenigd. Ze kregen een huis in het Friese Joure en zeiden erg blij te zijn met hun nieuwe leven. Ryan al Najjar was toen 11 jaar oud en ging naar de basisschool in Joure.

In de ochtend van 28 mei 2024 werd het lichaam van de 18-jarige Ryan al Najjar gevonden in het water aan de Knardijk in Lelystad. Ze overleed als gevolg van een misdrijf.

Op 3 juni arresteerde de politie twee mannen voor betrokkenheid bij het misdrijf: een 24-jarige man uit Leeuwarden en een 22-jarige man uit Leeuwarden. Die laatste zou een broer zijn van Ryan.

Het motief is obstructie van een gedwongen huwelijk; Ryan zou op haar 18e uitgehuwelijkt worden, maar dat wilde ze niet omdat ze verliefd was op een Nederlandse jongen. Ryan komt uit een streng islamitisch gezin. Vader Khaled (52) zou na de moord met grote spoed uit Nederland zijn vertrokken, vermoedelijk naar Turkije, en zou daar familieleden hebben verteld wat hij heeft gedaan en waar ze het lichaam van zijn dochter kunnen vinden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Politie Zeist en getagd met , , , , , .