Eerwraak in Fars, Iran: Jonge vrouw vermoord door echtgenoot en broer

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zahra Shafie
Leeftijd: Jong
Doodgeschoten: Januari 2024
Woonplaats: Kazeroon, provincie Fars
Herkomst: Iran
Kinderen: 3
Daders: Echtgenoot, broer
In januari 2024 werd Zahra Shafie, een jonge vrouw uit het dorp Saif Abad in Kazeroon, provincie Fars, het slachtoffer van een eremoord gepleegd door haar echtgenoot en broer.

Zahra, moeder van drie kinderen, werd door haar broer en echtgenoot onder dwang meegenomen naar de woestijnen rondom het dorp, waar ze zwaar werd mishandeld en uiteindelijk neergeschoten met een pistool.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .